Kanske kan det bli loppis i Folkets hus framöver? Foto: Jessica Gow/Scanpix
Lessebo

Visioner för Folkan

Det ser mörkt ut för Folkets Hus i Lessebo efter konkursen. Den exekutiva auktionen är efter värderingskrångel skjuten på obestämd framtid, och under tiden så är Folkets hus mer eller mindre öde. Men det finns trots allt de som har visioner för huset.

Bergdalakrögaren Monika Nystrand är en av de som börjat undersöka hur man skulle kunna få nytt liv i den gamla träbyggnaden mitt i byn. Och hon är illa berörd över att huset idag står tomt.

– Jag blir alldeles svettig när jag tänker på att ingen gör någonting, och jag har sagt till kommunalrådet att om inte ni köper det, så köper jag det, berättar hon.

Och det hon ser framför sig är en form av aktivitetshus, något som hon jobbat med tidigare. 50 personer skulle enligt Monika Nystrand kunna få daglig sysselsättning med återvinning, matlagning, loppis, reparationer och inte minst underhåll av huset självt. Och hon ser framför sig även att Kulturskolan flyttar in, och att man fortsätter med teater, bio och danser.

Och det handlar också om ett känslomässigt engagemang för Monika Nystrand:

– Jag tycker att ett så fint hus, och med sin kultur och de arbetsinsatser som gjorts av folket i det huset, varför gör vi då ingenting nu? Vi kan inte vänta, vi måste ta skottet nu! 

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista