Kirurgen i Ljungby får inte drivas på intraprenad. Foto: Bertil Ericsson/Scanpix

"Märkligt att det kastas i papperskorgen"

Landstingets personal har på senare tid uppmanats att fundera över om de vill ta över delar av verksamheten och driva den på egen hand. Men när kirurgkliniken i Ljungby lade ett förslag om personalen själva skulle driva verksamheten blev svaret att man inte ens tänker utreda frågan.

– Jag tycker det är högst märkligt att när man skickar in en seriös och mycket genomarbetad ansökan om intraprenadskap, att den då kastas i papperskorgen direkt utan att man ens utreder förslaget, säger Olle Wihlborg som är verksamhetschef på kirurgkliniken vid Ljungby lasarett.

Landstinget har på olika sätt uppmuntrat sin personal, till exempel på flera informationsdagar, att tänka nytt och bland annat överväga frågan om intraprenad. Intraprenad innebär att de anställda själva driver verksamheten. Men när kirurgkliniken vid Ljungby lasarett ansökte om att driva verksamheten själva fick de svaret att frågan inte ens kommer att utredas. Något som Olle Wihlborg är djupt kritisk mot:

– Vi har ju fått en antydan om att man inte heller politiskt tycker att det är förslaget är bra och det tycker jag tyder på en viss politisk feghet. Men har ju stimulerat till att vi ska skapa intraprenader och komma med nytänkande och då är det ju märkligt att man inte tar emot förslaget med åtminstone viss entusiasm.

Centerpartisten Lena Karlsson är landstingsråd och säger att förfrågan kommer vid fel tidpunkt eftersom landstinget just nu är inne i en stor omorganisation som man kallar centrumbildning. Saken kan hamna i ett annat läge när omorganisering är klar menar hon. Men argumentet håller inte tycker vänsterpartisten Lennart Värmby och hänvisar till att annan vård kan drivas i olika former- trots centrumbildningen:

– Det måste vara fullt möjligt. Vi har ju privata vårdcentraler och de fungerar ju.

Kommer du att agera på något sätt?

– Självklart! Om inte annat är det ju val till hösten och det kan ju bli en bra valfråga detta. Jag tycker att det är ett bra initiativ från Ljungby, säger Lennart Värmby.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista