Vänstern i Växjö håller inte med sitt moderparti när det gäller rut. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Växjö

Växjövänstern vill behålla rut

Den rödgröna alliansens förslag att avskaffa det så kallade rutavdraget får idag en hel del kritik. Bland annat av vänsterpartister i Växjö.

– Vi tycker att det är fel läge att i den här lågkonjunkturen avskaffa någon typ av jobb över huvud taget. Den här åtgärden ger ändå runt 10 000 jobb, säger Örjan Mossberg (V) från Växjö.

När rutavdraget infördes ansåg Vänstern i Växjö att det var för dyrt och att bara främst höginkomsttagare skulle gynnas av avdraget. Men idag är läget annorlunda, anser Mossberg.

– Det är fortfarande dyrt, men just nu har vi en extrem arbetslöshet och då får man ta till även dyra åtgärder. Och faktiskt har det här gynnat en del människor längst ner på trappstegen på arbetsmarknaden, vilket är väldigt bra.

Ni går emot "moderpartiet" under ett valår, hur tänker ni då?

– Det är bra med en levande debatt i sådana här frågor, särskilt när det gäller hur man skapar jobb, säger Örjan Mossberg.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista