1 av 2
Utan grus blir det blixhalt. Foto: Malin Ulfhager.
2 av 2
Det går åt mycket grus till Växjös vägar. Foto: Malin Ulfhager.

Gruset försvinner i vårsolen

De senaste dagarna har det blivit mer grus än vanligt på vägarna. Detta eftersom snön fryser till is under kvällen och sedan smälter igen på dagen.

– Som väderläget är just nu får man åka ut och sanda både på morgonen och förmiddagen. berättar Dan Jutström som jobbar med att sanda vägarna i Växjö kommun.

Och anledningen till att de måste sanda så mycket är att det på morgonen är is men att den senare smälter. Och när den smälter så försvinner gruset neråt.

– Det är ju som det är, man får gilla läget, svarar en småskrattande Dan Jutström på frågan om hur det känns att sanda vägarna om och om igen.

En bit utanför Växjö förvaras gruset under tak. Där inne ligger enorma grushögar och hit kommer lastmaskiner för att fylla sina sandspridarskopor, som det heter. En skopa rymmer två och en halv kubikmeter grus, och det går åt åtskilliga skopor varje förmiddag.

Trots att det är flera minusgrader ute så smälter både snö och is, anledningen är en stark vårsol.

- Den räcker inte till i till exempel januari, men nu är vi en bit in i mars och vi märker dag för dag att solen faktiskt värmer, förklarar Mats Andersson, metrolog på SMHI.

Hur ser prognosen ut framöver, kommer vi att få dras med det här?

– Ja, det kan man säga. Den där besvärligheten med smältande snö kommer vi att få dras med några dagar, säger Mats Andersson, metrolog på SMHI i Malmö.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista