1 av 2
Sverige beställde 18 miljoner doser vaccin men de flesta har bara behövt en dos. 64 procent av kronobergarna har vaccinerat sig. Foto: Anna Johansson/SR
2 av 2
Smittskyddsläkaren Arne Runehagen låser upp ett kylskåp som innehåller vaccin mot svininfluensan. Foto: Anna Johansson/SR
Kronoberg

Svininfluensa kostar 20 miljoner

Sedan oktober har 64 procent av kronobergarna vaccinerat sig mot svininfluensan och den slutgiltiga prislappen för massvaccineringen i länet kommer att bli runt 20 miljoner kronor.

Smittskyddsläkaren Arne Runehagen låser upp ett kylskåp där några lådor med vaccin förvaras. Landstinget har just nu ett lager på 50 000 doser vaccin som har blivit över.

– När man skrev kontraktet med tillverkaren trodde vi att alla behövde två doser, förklarar Arne Runehagen och berättar att en viss del förvaras på lasarettet i Växjö och en viss del förvaras i Postens kyllager.

Vill slippa betala allt
Sveriges Kommuner och Landsting diskuterar med vaccintillverkaren GSK om hur stor procentandel av de beställda doserna de ska slippa betala för. Därför vet Arne Runehagen inte exakt hur stor slutnotan blir för Landstinget Kronoberg men han tror att den kommer att landa på runt 20 miljoner, vilket motsvarar den summa landstinget fick av staten för vaccinationsinsatsen

Trots försenade vaccinleveranser och dålig information från de centrala myndigheterna tycker Arne Runehagen att vaccineringen har fungerat relativt smärtfritt här i länet och den har gjort nytta.

– Man räknar på att vaccinationerna har räddat mellan 50 och 70 liv i Sverige, säger Arne Runehagen.

Kan andas ut för tillfället
Ingen från Kronobergs län dog men Smittskyddsinstitutet räknar med att 10 000 kronobergare insjuknade i svininfluensan. Men nu är den över för den här säsongen.

– Med så stor andel immuna borde det inte bli någon mer smittspridning den här säsongen men nästa år kommer den tillbaka igen.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".