1 av 2
20 nya vindkraftverk planeras norr om Lammhult. Foto: Trons / Scanpix
2 av 2
Lammhult

Vindkraftpark planeras i Tritteboda

I skogarna mellan Sävsjö och Lammhult planeras nu för en stor vindkraftpark. Det är Vattenfall som planerar att bygga 20 vindkraftverk i Tritteboda.

Om allt går enligt plan så ska de 20 vindkraftverken börja byggas om två år. Enligt Vattenfalls egna beräkningar kommer de årligen producera hushållsel som motsvarar vad 20 000 hushåll gör av med på ett år. Samtliga 40 markägare som berörs av parken har sagt ja.

-- Om de blir rika eller inte får de bedöma själva. Men vi ser det som otroligt positivt att vi tecknat de här avtalen, säger Ingegerd Bills som är informationschef på Vattenfall.

De första studierna som gjorts i området visar att det blåser bra, men om vinden är tillräcklig för att plöja ner 20 vindkraftverk till en kostnad på drygt 700 miljoner kronor måste det göras fler mätningar. Dessutom ska miljön undersökas och dom som bor berörs av parken ska också få säga sitt.

– Vindkraft är ett bra sätt. Ett rent och bra sätt, säger Ingegerd Bills.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista