Svenska kyrkan arbetar med att förbättra sina rutiner kring sexuella övergrepp. Foto: Lennart Nilsson/SR
Svenska kyrkan

"Vi har stöttat flera utsatta"

Under flera år har Svenska kyrkan jobbat med att förbättra rutinerna när ett sexuellt övergrepp sker i kyrkliga miljöer. Och arbetet har gett resultat. Det anser Lasse Larsmark som arbetar som kontaktperson inom Växjö stift, för människor som blivit utsatta för sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan.

– Jag tror att vi har lyckats öka medvetenheten om att detta är någonting som förekommer, och vi har också kunnat utbilda människor i att vara mer uppmärksamma på det här. Vi har dessutom vid ett antal tillfällen under de här åren, stöttat människor som blivit utsatta för olika typer av övergrepp, säger Lasse Larsmark som tycker att effekterna med arbetet har lett till något positivt.

För elva år sedan började Svenska kyrkan att lyfta fram problemet. Och anledningen var att rutinerna och kompetensen inom området "sexuella övergrepp" såg olika ut i olika stift. Men det var också för att det fanns personer inom Svenska kyrkan som hade utsatt människor för övergrepp och som hade möjlighet att vandra mellan stiften och fortsätta att skada fler människor.

– Att vara kyrklig personal innebär att man på något sätt kommer i en maktposition. Och alla sådana situationer innebär en risk att man inte klarar av att ta det ansvaret och det förtroendet som man får i en sådan beroenderelation, förklarar Lasse Larsmark.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista