700 liter sprit hittades hos mannen. Foto:Fredrik Sandberg/Scanpix
Markaryd

Markarydsbo sålde hembränd sprit

En 34-årig man från Markaryds kommun döms till 80 dagsböter av Växjö tingsrätt. Mannen har bland sålt hembränd sprit till flera olika personer.

Det var efter en husrannsakan i 34-åringens bostad i början av 2007 som polisen hittade totalt 700 liter sprit. En analys som gjorts visar att det rör sig dels om hembränd alkohol men också så kallad teknisk sprit där man tagit bort den tillsats som egentligen ska göra spriten odrickbar.

Tusentals kapsyler
34-åringen själv hävdade under rättegången att den beslagtagna spriten inte varit hans utan att han mot en mindre betalning skulle buteljera spriten. Vid husrannsakan hittades också tusentals kapsyler, tomma flaskor och etiketter för ett välkänt spritmärke.

Yrkesmässig verksamhet
Tingsrätten skriver i domen att det är uppenbart att verksamheten varit yrkesmässig och i stor omfattning. Straffvärdet är enligt tingsrätten ungefär sex månaders fängelse, men eftersom polisens och åklagarens utredning mot mannen dröjt så länge döms mannen till skyddstillsyn och 80 dagsböter á 50 kronor.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista