1 av 3
Gummiunderlaget i Tipshallen ger gott om skrapsår efter några tacklingar. Foto: Anna Johansson/SR
2 av 3
Några spelare från Sveriges nyaste klubb, Ljungby RK, spelade med Småland i lånade tröjor från Ronneby. Foto: Anna Johansson/SR
3 av 3
Maria Alvarez Serrano och Kerstin Lövendahl har en sak gemensamt - kärleken till rugby. Foto: Anna Johansson/SR
Rugby

Rugbyturnering i Tipshallen: "Som kalvar på grönbete"

Under helgen pågår världens största inomhusturnering i rugby i Växjö. Hundratals rugbyspelare från hela landet möts i Tipshallen i den årliga turneringen Håckes cup.

Det riktigt spritter i benen på spelarna när de ger sig ut på konstgräset i Tipshallen. Och precis som många andra har Maria Alvarez Serrano från Växjö och Kerstin Lövendahl från Helsingborg längtat efter att få spela match efter den långa vintern.

– Det är ruskigt kul. Man längtar så efter att få spela på gräs och alla är som kalvar på grönbete, säger Maria med ett stort leende på läpparna.

– Det är den turnering man verkligen längtar efter och laddar för när den sista höstmatchen är spelad, inflikar Kerstin.

Till minne av Håkan Brookes
Växjö är den enda ort i landet som kan erbjuda en rugbyturnering inomhus och Håckes cup är den största inomhusturneringen i världen med fullkontaktsrugby. Varje år kommer rugbylag från hela landet till Håckes cup och i år deltar fem damlag och tolv herrlag.

Turneringen arrangeras till minne av rugbyspelaren Håkan Brookes från Växjö som omkom i en flygolycka för 14 år sedan.

Ljungby är Sveriges nyaste klubb

Arrangörsföreningen Wexiö har under många år varit den enda rugbyklubben i Kronobergs län men har nu fått konkurrens av Sveriges nyaste klubb, Ljungby Rugbyklubb, som bildades den 4 januari i år.

– Vår tränare har spelat rugby i Wexiö och utomlands och tyckte att vi skulle ha en klubb i Ljungby, säger Joel Johansson som spelar i Ljungby.

– Det är så jäkla roligt. Det här häftigt att spela rugby, det är mycket smällar och så. Det är ju inte som fotboll, konstaterar han.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista