Jan Cornfors, chef på kriminaltekniska enheten på polisen i Kronoberg. Foto: Niklas Skeppar/SR

Tummen upp för digitala fingeravtryck

Att DNA-tekniken inneburit en revolution för polisutredningar är ingen hemlighet. Men även vad gäller den gamla metoden med fingeravtryck så går tekniken framåt.

2005 försvann trycksvärtan och istället började polisen digitalt scanna in misstänktas händer. Och på fem år har antalet träffar i fördubblats.

– Det är gammeldags men ändå fortfarande fullt gångbart, berättar Jan Cornfors, som är chef för kriminaltekniska enheten vid Kronobergspolisen.

Sedan den gamla tidens trycksvärta byttes ut mot digital scanning, så har antalet träffar i registret fördubblats, och enligt Jan Cornfors är en av anledningarna just den förbättrade kvaliteten.

I cirka 40 fall om året spelar fingeravtryck som säkrats på brottsplatser runt om i länet roll i förundersökningar, och även om metoden i mångt och mycket kan förefalla gemmeldags, så har den en klar fördel framför DNA, om än begränsad.

– Alla människors fingeravtryck är unika, även enäggstvillingar som annars har samma DNA, annars är det fördelar med DNA, man hittar mer, det är svårare att dölja sin DNA än sina fingeravtryck, avslutar Jan Cornfors.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista