Det är fullt på lasarettet. Foto: Lennart Nilsson/SR
Växjö

"Patientsäkerheten i fara"

Växjö Centrallasarett kämpar fortfarande med överbeläggningar. Flera avdelningar på sjukhuset har fler patienter än vårdplatser.

Trots att problemet med överbeläggningar varit kända länge, kvarstår problemet.

David Torstensson som är sjuksköterska på avdelning 5 berättar att det där är fullbelagt nästan varje dag.

– Oavsett hur effektivt vi jobbar står det hela tiden patienter på kö. Enligt mig är patientsäkerheten i fara. Det är stor risk att man missar någonting när det är stressigt och pressat. Man kan inte ha kontroll på så mycket och så många patienter.

På avdelningen 5 där David Torstensson jobbar har man hitills i år haft en beläggning på 112 procent.

Och även om överbeläggningarna har minskat något den senaste tiden, så finns problemet fortfarande kvar. Lasarettet i Ljungby har mindre beläggning än Växjö Centralasarett men nästan hälften av alla avdelningar på sjukhusen har en medelbeläggning på 95 procent och några av dem har konstant fler patienter än platser.

Numera handlar överbeläggningen inte om att patienter får ligga på britsar ute i korridoren utan om att det är för lite personal i förhållande till antalet patienter. Det säger Per Henrik Nilsson som är verksamhetschef på Medicinkliniken.

– Man kan ju som medarbetare här på medicinkliniken, och kanske som patient, tycka att det alltid är fullt här. Det kan jag också ibland känna en förtvivlan över. Det är absolut inte okej att det här ska vara en normalsituation. Vi jobbar jättemycket från ledningen för att komma tillrätta med dessa överbeläggningar. Vi har kommit en bra bit på väg, trots en ökad efterfrågan. Jag är rätt säker på att vi kommer nå målet att komma under 100 procent och långsiktigt ner mot 90 procent.

Men ni har ju kämpat i flera år, och ni får inte mer pengar. Kommer det gå att lösa?

– Det är aldrig fel och det skulle dyka upp pengar och vårdplatser, det skulle klart underlätta.

Jaqueline Balcer Bednarska
jaqueline.balcer-bednarska@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista