Elin Åkesson och Manar Falah tycker att lärarna på deras skola är bra på att hantera konflikter. Foto: Lena Pettersson/SR
Växjö

Efter hot och våld på skolor- lärare får utbildning

Efter flera incidenter med våld eller hot på Växjös skolor ska nu personalen utbildas i konflikthantering och även lära sig mer om vilka möjligheter lärarna har att ingripa.

– Man tror lite att man lever i en skyddad värld i skolan där helt andra regler gäller, alltså att man få göra så mycket mindre. Men man får ju faktiskt göra en hel del när det uppstår hot och våld. Då får man gå in med nödvärn, och även värna någon annan, säger Lisa Svensson som är lärare på Arabyskolan och som redan gått utbildningen.

Ja, lärare kan och bör ingripa i konflikter. Men utbildningen som skolpersonal ska få handlar också om att lära sig hur man ingriper så att man inte gör en konflikt värre. Det kan till exempel handla om att bli medveten om hur man själv reagerar i en pressad situation.

Det är Polisutbildningen i Växjö som står för utbildningen av personal vid högstadieskolorna, resursskolorna och fritidshemmen. Bakgrunden är att det inträffat ett antal incidenter - bland annat har knivar använt, och tittar man på statistiken så är just högstadieskolorna utsatta.

Men på Arabyskolan får lärarna ändå gott betyg av eleverna.

– Det är väl aldrig dumt att gå en utbildning för den ger ju alltid någonting, men jag tycker att Arabyskolans lärare är väldigt bra på att ta hand om konflikter, säger Elin Åkesson.

Och hon får medhåll av Manar Falah.

– Jag tycker att de ska lära sig så de vet hur man ska hantera konflikter. Så kan de berätta för andra lärare som inte varit där. Men jag tycker ändå att de hanterar det bra här på Arabyskolan, säger han.

Men bland många lärare finns en osäkerhet om man gör rätt, vilket har gjort att den utbildningen har varit efterfråga säger förvaltningschefen Tomas Berglund.

– Även om lärarna hanterar konflikter nu tror jag att det är väldigt många som har en stor osäkerhet i om de gör rätt. Det är inget som känns naturligt att göra, säger han.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista