Hjälpbehovet i Chile är stort efter jordbävningen men frågan är om alla insamlingar når fram till offren? Foto: Francisco Negroni/Scanpix

Kritik mot insamling till Chile

Efter jordbävningen i Chile pågår flera insamlingar runt om i Sverige, bland annat i Lessebo. Pengarna som samlas in skickas till den chilenska ambassaden. Det här har fått FRII, Frivilligorganisationernas insamlingsråd, som organiserar alla svenska hjälporganisationer, att reagera.

Tidigare artikel:

– Jag konstaterar att det här inte är några kontrollerade konton på något sätt. Man öppnar helt plötsligt ambassaden som en insamlingsportal och det känns lite märkligt, säger Erik Zachrison som är generalsekreterare på FRII.

Men Chile är ändå en rättstat?

– Chile är visserligen en rättsstat men jag tycker att givarna måste få en mycket bättre direktkontakt med insamlingen och insyn i insamlingen och det känns inte som ett öppet och transparent system för att samla in pengar, säger Erik Zachrison.

Den chilenske ambassadören i Sverige heter José Miguel Cruz. Han säger till Sveriges Radio Kronoberg att ambassaden har fått instruktioner om att öppna ett konto i Sverige så att de som vill enkelt kan donera pengar till de drabbade. Han berättar också att man har en lång tradition i Chile av den här typen av insamlingar.

Alla pengar som samlas in, hittills över 200 000 kronor, slussas vidare direkt till den nationella katastrofmyndigheten.

Och när José Miguel Cruz får höra kritiken mot ambassadens insamling säger han att den som vill gärna får se hela redovisningen över kontot.

– Det är helt offentligt, absolut offentligt. Vi gömmer ingen information. Om någon har bidragit med pengar och vill veta vart pengarna gått finns informationen här och allt är offentligt, säger José Miguel Cruz.

Jens Pehrson
Niklas Skeppar

jens.pehrson@sr.se
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".