Vill du ha en borgerlig begravning, kan du vända dig till Växjö kommun. Foto: Lennart Nilsson/SR
Växjö kommun

Kommunen erbjuder borgerliga begravningar

Sedan januari är det möjligt att få en borgerlig begravning i Växjö kommuns regi. Men begravningsförättaren är kristen och aktiv i Svenska kyrkan.

– Detta är ju en allmän service som vi vill ge kommuninvånarna. Och jag tror att det kommer att bli än mer angeläget nu när många valt att lämna Svenska kyrkan, säger politikern Willemo Carlsson (M) som har blivit utsedd till begravningsförrättare.

I takt med att antalet medlemmar i Svenska kyrkan sjunker, så blir det vanligare att människor säger att de vill begravas utan en kyrklig ceremoni, en service som flera begravningsbyråer erbjuder. Och sedan i januari även Växjö kommun för kommuninvånarna.

Utsedd till begravningsförrättare är moderaten Willemo Carlsson som tydligt deklarerar att hon är kristen och aktiv i Svenska kyrkan.

– För mig är det viktigt att människor som anlitar mig vet om det. Det gör det ju möjligt för dem att välja någon annan. Men jag har inga problem att hjälpa till med en helt oreligiös ceremoni om det är det man önskar.

Men Willemo Carlsson menar också att hennes kristna tro och engagemang gör det möjligt för henne att erbjuda en borglig begravning med religiösa inslag för dem som vill ha det.

– Det är ju så att om den avlidne inte var medlem i Svenska kyrkan är en borgerlig begravning det enda alternativet men de närstående kan ju ha ett behov av en så liknade religiös ceremoni som möjligt och då kan jag tillhandahålla det utan några problem.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista