Kronoberg

Vårdpersonal ska bli bättre på att möta HBT-personer

Uppdaterad kl 15.54

Många homo- bi och transsexuella känner sig illa behandlade inom sjukvården. Sjukvårdepersonal utgår från att de är heterosexuella, vilket kan kännas kränkande.

Alla människor, oavsett kön, etnisk bakgrund och sexuell läggning, ska enligt hälso- och sjukvårdslagen behandlas lika inom vården. Men i verkligheten är bilden en annan.

Många homosexuella, bisexuella och transpersoner, HBT, känner sig diskriminerade eftersom den heterosexuella normen oftast är den som styr vården. För att motverka att HBT-personer diskrimineras ordnade landstinget och RFSL i dag en utbildningsdag för vårdpersonal. Folkhälsoutvecklare från landstinget, Rebecka Moding, var en av dem som organiserat utbildningen.

– När man läser forskning som visar att HBT-personer har en sämre hälsa måste vi göra någonting för att förändra detta. Många gånger är det svårare för dem att uppsöka vården för att de är rädda för bland annat diskriminering. HBT-personer får säkert ett generellt sämre bemötande, tyvärr, säger Rebecka Moding.

Karol Vieke från RFSL var den höll i föreläsningen. Hon hade flera saker hon ville upplysa deltagarna om.

--  Hur lär vi oss att se människan vi har framför oss, och ge vård och stöd till den människan utifrån den personen den människan faktiskt är och inte utifrån den människan vi tror att människan är? Vården är tyvärr ganska dålig på att bemöta minoritetsgrupper och i synnerhet HBT-personer. Det behövs helt enkelt mer kunskap för att kunna ge likvärdig vård.

Känner man sig verkligen så kränkt som homosexuell om någon frågar om man har en partner av motsatt kön?

– Det som händer är att om en homsexuell kvinna går till läkaren och får en fråga om hon har man, då måste hon göra en resa genom sitt huvud. "Nej, jag har ingen man utan jag har en fru. Ska jag säga det till läkaren? Hur kommer läkaren reagera? Är han homofob? Kommer jag få dåligt bemötande?" För personen blir det en massa energi som går åt att tänka på om hon ska komma ut eller inte, istället för att tänka på "Jag är sjuk, jag är här för att få vård". Fokus läggs på helt fel sak.

Jaqueline Balcer Bednarska
jaqueline.balcer-bednarska@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".