"Landsybgden drabbas om utslaget går på anmälarens linje, tror Per Bengtsson på VEAB. Foto: Roger Bergvik/SR
Växjö

VEAB anmäls för brott mot konkurrenslagen

Växjö Energi bryter mot konkurrenslagen. Det hävdar en privat aktör i en anmälan till Konkurrensverket.

I anmälan hävdar det konkurrerande företaget Netatonce att Växjö Energi AB, VEAB, snedvrider konkurrensen för privata företag inom området bredband.

Per Bengtsson är chef inom VEABs affärsområdeområde Wexnet och han tror att särskilt landsbygden kan beröras om anmälan går igenom.

– Marknaden bryr sig bara om större städer medan vi har satsat mycket på landsbygden och jag tror att landsbygden kan komma att drabbas om utslaget går på anmälarens linje. Särskilt nu när många kopparförbindelser och ADSL läggs ner.

Det handlar om att reglerna i konkurrenslagen skärptes vid årsskiftet i syfte att hindra kommunal säljverksamhet från att snedvrida konkurrensen för privata företag.

Förutom VEAB är Luleå komun och Mälarenergi anmälda till Konkurrensverket med liknanade motiveringar och fler väntas det bli. De tre anmälningarna kan komma att bli vägledande för hur den här typen av frågor ska hanteras framöver och därmed om och i vilken utsträckning offentlig verksamhet ska ses som konkurrenshämmande.

De anmälda kommunala bolagen samverkar nu i argumenteringen:

– Vårt branschförbund Svenska stadsnätsföreningen komer att arbeta med den här frågan, för den är viktig för framtiden för branchen, landet och särskilt landsbygden, säger Per Bengtsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".