Karlskrona

Tårfyllt farväl till HMS Carlskrona

Det blev ett känslomässigt farväl när örlogsfartyget HMS Carlskrona sakta lämnade marinbasens kaj under lördagen. Många anhöriga hade samlats för att vinkade farväl.
– Jag känner ett enormt starkt band av kärlek till min dotter, säger Ewami Svensson från Alvesta.

Hundratals familjemedlemmar och vänner var samlade på marinbasens kaj i Karlskrona när HMS Carlskrona började sin färd mot Adenviken utanför Somalias kust.

Besättningen på 165 personer ska skydda FN:s mattransporter mot pirater. Vid kajen stod Ewami Svensson som vinkade av sin dotter Diana Svensson Köhler. Och när HMS Carlskrona gled ut från kajen kände hon bara kärlek.

Starkt band av kärlek
– Jag känner ett enormt starkt band av kärlek till min dotter som står där uppe på båten. Jag känner stolthet och glädje över att hon får vara med om det här äventyret som hon är väl rustad för, säger Ewami Svensson.

Känner ingen oro
När hon står på kajen passerade både bilder av dottern som självständig lite flicka och nu som vuxen kvinna. Trots att uppdraget inte är helt riskfritt är Ewamy Svensson inte orolig.

– Nej, jag lever inte så. Varför skulle det hände en sådan här stark besättning något, även om de är nere bland piraterna i Somalia? säger Ewami Svensson.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".