Gamla smycken i byrålådan kan ge rejält klirr i kassan just nu. Foto: Kjell Gustafsson/SVT Bild

Högt pris för guld

Har du gamla guldsmycken liggande i lådan som du aldrig använder? Kanske är det dags att sälja demm för gör du det finns det en god chans att göra en bra affär. Guldpriset är nämligen mycket högt just nu.

Handeln med guld har de senaste åren ökat radikalt och det beror på guldpriset. Just nu ligger priserna i Sverige nånstans mellan 130 och 170 kronor per gram för 18 karat. Stig Enström som handlar med ädelmetaller i Kalmar betalar 150 kronor grammet.

– Sista tre åren har omsättnignen ökat radikat. Förra året hade försäljning tre gånger högre än året innan, säger Stig Enström och hittills i år har han inte sett någon minskning.

Idag finns flera möjligheter för de som har gamla guldsmycken liggande i lådan. Många företag erbjuder försäljning via internet och hos de lokala guldhandlarna ringlar köerna långa.

--Konkurrensen är bra för kunderna, så är det ju. Blir det konkurrens om priset får kunderna mer betalt. Det enda jag kan råda till är att kolla upp vikten på sitt guld och kontrollera vad man skickar iväg, det är det absolut viktigaste, säger Stig Enström.

Det höga guldpriset är troligen en effekt av bankkrisen, när aktiemarknaden blivit osäker investeras det i guld. Nu är det främst Indien och Kina som står för de stora guldinvesteringarna. Här i Sverige säljer vi i stället, som Marianne Karlsson, som fick 5 400 kronor för ett armband och en ring som legat oanvända i många år.

– Köpa nåt annat modernt kanske. Eller så ger jag dem till mina syskonbarn, som ändå ska ha dem efter mig.

Erika Norberg
erika.norberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".