"De som får gå hem nu är inte glada", säger Betty Rhodin. Foto: Roger Bergvik/SR

65 tjänster bort från polisutbildningen

Rikspolisstyrelsen ökar antalet platser på polisutbildningen de närmasta åren. Men samtidigt som Polishögskolan i Solna öppnar igen, så hårdbantas det på polisutbildningen i Växjö.

Snålblåsten viner över Linnéuniversitetets polisutbildning. Efter att ha gått för högtryck med 216 elever per termin, så lägger Rikspolisstyrelsen nu i bromsen, och de närmaste tre terminerna blir det bara 72 elever. Och av 90 lärartjänster blir bara 25 kvar.

Betty Rohdin är utbildningschef på Linnéuniversitetets polisutbildning, och hon är bekymrad över att utbildningen tvingas ner på sparlåga.

– Vi har en god arbetsmiljö och folk vill vara kvar, och det är klart att de som får gå hem nu inte är glada, säger hon.

Och även om ingen tvingas ut i arbetslöshet, utan får gå tillbaka till sina ordinare tjänster på respektive polismyndighet, så finns det andra, mer långtgående problem med att de lämnar utbildningsvärlden.

– Det här är ju människor som blir erbjudna chefstjänster inom polismyndigheterna, och om jag inte kan erbjuda dem fortsatt arbete så tar de naturligvis andra tjänster.

Men trots dålig platstilldelning ser Betty Rohdin positivt på framtiden. För hoppet står till att polisutbildningen till slut ska bli en akademisk högskoleutbildning. Och den dagen det blir verklighet, så står Växjö och polisutbildningen vid Linneuniversitetet väl rustat, menar hon.

--Det gäller att överleva lågkonjunkturen fram till hösten 2011, för då tror jag vi har en akademisk polisutbildning, och då ligger vi bra till.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".