Gemla

Arlabeslut slår hårt mot småbutiker

Det är de små livsmedelsbutikerna som drabbas när Arla nu höjer gränsen för hur liten en beställning av mejeriprodukter får vara utan att butiken ska behöva betala frakt.

– Som alltid drabbas vi som är små, det är tufft att vara liten, säger Stig Englundh som driver en livsmedelsbutik i Gemla utanför Växjö.

Hittills har Stig Englundh butik sluppit betala för frakten av till exempel mjölk eftersom man lyckats göra tillräckligt stora beställningar för att komma upp i minimibeställningskvoten. Men nu måste han förändra sina inköp.

– För att klara av det här kommer vi beställa varor färre gånger per vecka. Det innebär att vi kommer få sämre hållbarhet på varorna och löper större risk att vi måste kasta bort varor, säger han.

Med färre leveransdagar tror Stig Englundh att han kommer klara sig undan högre kostnader. Han kommer då komma upp i större volymer varje gång han beställer. Värre tror han det blir för de ännu mindre butikerna.

– Även om vår butik är liten, finns det de som är ännu mindre. Och de blir det betydligt svårare för.  

Men Arlas Sverigechef, Christer Åberg, försvarar förändringen.

- Vi måste ju precis som alla andra företag titta på vilket som är det mest kostnadseffektiva sättet, men i det här fallet också vilket som är det mest miljövänliga sättet att leverera de här produkterna till butik.

Men alla tror inte att miljön kommer att tjäna på det här. 

- Om den lilla bensinhandlaren på en ort inte kan överleva och lägger ner då kommer den totala miljöpåverkan definitivt att bli negativ. För då måste människor ta sig kanske flera mil för att tanka och köpa sin mjölk, säger Robert Dimlich, VD för branschorganisationen Svensk bensinhandel.

Jaqueline Balcer Bednarska
Jaqueline.balcer-bednarska@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista