En av kumlarymlingarna från Växjö

En av de fångar som på söndagskvällen rymde från Kumlaanstalten debuterade som rånare i Växjö. Han är fortfarande skriven i Växjö och polisen i länet håller sig nu informerad om hur han rör sig i landet.

Det var på förmidagen den 21 september 1992 som den då 27-årige mannen slog till mot en värdetransport på Dalbo i Växjö och kom över runt en miljon kronor.


Han hade då klätt ut sig till kvinna men pekades senare ut av väktarna som utsattes för rånet. Det var hans första kända grova brott och han dömdes till sex års fängelse.


Sedan dess har han dömts för en rad grova brott.


Han är i dag 38 år gammal och räknas som en av de tyngst kriminellt belastade fångarna i landet och är dömd till ett ett av landets längsta fängelsestraff. I mitten av 90-talet dömdes han till 19 års fängelse för inblandning i flera brutala rån, bland de ett mot ett överskottsbolag i Södertälje 1995.


Han och hans kumpaner greps i Aspudden i Stockholm när de satt och räknade rånpengar. Sammanlagt kom de över drygt 14 miljoner kronor.


På söndagskvällen rymde han från den hårdbevakade Kumlaanstalten tillsammans med ytterligare två fångar. Han fick hjälp av beväpnade män att ta sig ut från anstalten och fångvaktarna vågade inte ingripa på grund av vapenhotet.


Polisen i Växjö fick efter rymningen information om att 38-åringen, som fortfarande är skriven i Växjö, var en av de som fritagits. Och polisen här i länet har nu bevakning på adresser som kan vara aktuella för honom.


Men efter rånet på Dalbo 1992 så har han bara varit i frihet under kortare perioder och han har inte varit aktuell i några brott som är kopplade till länet.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".