Gott betyg till kollektivtrafiken

Nästan tre av fyra resenärer i Kronobergs län är nöjda med sin kollektivtrafik. Det visar en jämförelse av länstrafikbolagens kundbarometer för förra året.

Högst betyg i Sverige får kollektivtrafiken i Skåne, där 75 procent av resenärerna är nöjda med buss- och tågtrafiken. Men Kronoberg ligger inte långt efter, med 73 procent.


Resenärerna har fått betygsätta 18 olika områden inom länstrafiken. Och det finns stora skillnader mellan de sydsvenska länsbolagen.


På frågan om det är prisvärt att åka kollektivt håller över 60 procent av skåningarna med, men under 50 procnet av Halläningarna. När det gäller pålitligheten är över 80 procent av kronobergarna nöjda, men bara 70 procent av skåningarna, och ännu färre blekingar.


Medan blekingarna alltså är mest missnöjda i sydsverige med själva trafiken tycker nästan 80 procent att personalen är trevlig och att det är rent och snyggt ombord. I Skåne är det däremot bara 70 procent som är nöjda med personalen och städningen.


Undersökningen visar också att resenärerna tycker det är viktigt att länstrafiken är lyhörd. Men det har bolagen svårt att leva upp till. Mest nöjda är halläningarna. Där uppfattar nästan 40 procent av resenärerna länstrafiken som lyhörd.