Anställd stäms på miljonbelopp

Ett företag i Ljungby kommun stämmer nu en före detta anställd på 1 miljon kronor. Enligt företaget ska mannen ha röjt företagshemligheter, och tagit med sig interna kundregister när han slutade på företaget.

Den före detta anställde, en man i 30-årsåldern, började på företaget 1997. Efter ett par år som säljare blev han marknadschef och fick ett stort ansvar för företagets kundkontakter. Men sedan skar det sig mellan honom och företaget, och han tvingades lämna sitt jobb. Anställningen upphörde i maj förra året.


Enligt stämningsansökan ska mannen under februari månad, medan han officiellt fortfarande var anställd, ha kopierat datafiler med uppgifter om företagets kunder - information som företaget hävdar att mannen sedan använt sig av, när han i höstas startade ett eget företag i konkurrens med sin gamla arbetsgivare. Företaget har låtit datorexperter granska mannens dator och kommit fram till att flera filer har upprättats och raderats under denna tid, något som kan tyda på att filerna har blivit kopierade.


Mannen själv säger till Sveriges Radio Kronoberg att han inte tagit med sig något olovligt, utan bara gått in i datorn för att radera privata filer i samband med att han lämnade sitt arbete.


Företaget hävdar också att den före detta anställde ska ha spridit information om företagets kunder till ett annat, konkurrerande företag i branschen, och att han ska ha försökt värva över kunder till detta företag från sin tidigare arbetsgivare. Mannen själv säger att han visserligen talat om sin gamla arbetsgivare med det konkurrerande företaget, men att det skett först efter uppsägningen. Ord står alltså mot ord, och nu ska tvisten alltså avgöras i Ljungby Tingsrätt.