Benjamin Markmann och kompisen Nelly Nystedt. Foto:Malin Ulfhager/SR
Växjö

Politiska budskap i skolkorridoren?

Ska alla eller inga politiska partier släppas in i gymnasieskolorna inför valet i höst? Det är en fråga som nu börjar bli högaktuell.

I höst är det val i Sverige, och nu vill de politiska partiernas ungdomsförbund börja besöka gymnasieskolor för att informera om sina budskap. Frågan är vilka partier som ska få sprida sina åsikter i skolans korridor.

- Jag tycker att de ska ta hit allihopa, så att man får se vad de står för, vad de säger och vad de tycker, säger Benjamin Markmann elev på gymnasieskolan Teknikum i Växjö.

Är det viktigt för demokratin att alla får vara med, eller hur tänker du?

- Ja, men det är det väl, varför skulle bara några få komma, och inte de andra?

Och det här dilemmat, om vilka partier som ska få synas på skolan, har fått rektorer på gymnasieskolor runt om att klia sig i huvudet. Rekommendationen från Sveriges kommuner och landsting är att antingen ska skolan ta emot alla politiska partier som vill komma och informera eleverna om deras budskap - eller så blir det inga partibesök alls.

På Katedralskolan i Växjö tillåts alla partier att sprida information inför valet. Rektor Yngve Filipsson ser det som skolans uppgift att välkomna alla.

- Jag ser det som skolans uppgift att bemöta alla åsikter. JO har sagt hur vi ska hantera såna här situationer och där sägs att vi inte får stänga ute ett parti på grund av dess åsikter.

Men hur ställer ni er till att vissa elever kan bli kränkta av ett partis åsikter?

- Det kan uppstå problem mellan yttrandefrihet och skolans uppgift att sprida en demokratisk värdegrund.

På Sunnerboskolan i Ljungby är rektor Ulf Engkvist tydlig med att alla partier INTE är välkomna.

- De som inte kan ställa upp på de värdegrunder skolan har som uppgift att sprida kan ju inte vara här. 

Kan du ge något exempel på parti som inte skulle platsa?

- Ja, om något parti framför ett budskap om att allas lika värde inte ingår i deras program, då har dom inte här att göra, säger Ulf Engkvist, rektor på Sunnerboskolan i Växjö.

Eleven Saga Bergholtz på Teknikum i Växjö tycker att det sista förslaget låter bäst, eftersom hon är kritisk till att alla politiska partier, och därmed också Sverigedemokraterna, ska kunna påverka ungdomar på skoltid.

- Jag tycker inte att de har åsikter som de ska få dela med sig av, och speciellt inte till ungdomar. Alltså de är ju ganska främlingsfientliga. Speciellt på den här skolan där det finns många invandrare så kan det kännas stötande för dem.

Är det bättre att inte låta dem synas alls, eller ska man ta en debatt?

- Nej jag tror det är bättre att inte låta dem synas alls, säger Saga Bergholtz.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".