Små barn riskerar att bli extra sjuka om de drabbas av RS-virus. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Kronoberg

Bebisar drabbas hårt av RS

Nu tar RS-smittan fart för säsongen, något senare än tidigare år. På vissa håll i landet har antalet smittade redan slagit rekord men så illa är det inte här i länet - än. Dock är det på sin plats att vara extra vaksam när det gäller mycket små barn som kan få svåra komplikationer.

– Det små barnen kan bli väldigt sjuka, säger smittskyddsläkare Per-Erik Åbom.

Den kraftiga spridningen av RS-virus slår hårt mot de minsta. Rekordmånga fall har rapporterats under vintern och många är de oroliga föräldrar som kontaktar landets barnmottagningar.

Förra veckan rapporterades rekordmånga fall av RS-smitta (respiratory syncytial virus) till Smittskyddsinstitutet.

Rekommendationen till föräldrar är att använda rikligt med handsprit och att undvika folksamlingar.

RS-viruset är ett av många förkylningsvirus och det är framförallt spädbarn mellan tre och nio månader som riskerar att bli rejält sjuka. Det beror på att de inte har hunnit utveckla något immunsförsvar än.

– Och det är ett virus att ta på allvar, det förekommer till och med dödsfall, säger Per-Erik Åbom, som är smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Att det skulle bli en tuff RS-säsong var väntat, eftersom smittspridningen var beskedlig i fjol och att viruset har en tendens att slå till extra kraftigt vartannat år.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".