Foto: Bertil Ericson//Scanpix

"Vi behöver inga nya rutiner"

Den senaste tiden har två kvinnor anmält att de tvingats genomgå kejsarsnitt med dålig bedövning. Men trots det ser Nils Fryklund, verksamhetschef vid kvinnokliniken i Växjö ingen anledning till att förändra rutinerna.

– Jag tycker att vi har tydliga rutiner, vi kontrollerar innan vi startar operationen att bedövningen har tagit. Och under hela operationen så har vi kommunikation med patienten. Om patienten upplever obehag så hjälper vi till med det som behövs, anser Nils Fryklund.

Sveriges Radio Kronoberg har tidigare rapporterat om hur en kvinna från Växjö kommun nu anmält två läkare på Växjö lasarett till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att hon ska ha fått otillräcklig bedövning under ett kejsarsnitt som hon genomgick hösten 2007.

I sin anmälan beskriver kvinnan hur hon skrek av smärta, men att läkarna fortsatte med ingreppet. Enligt kvinnan tog det nästan fem minuter innan läkarna till sist sövde henne.

Och kvinnans anmälan var den andra kring kejsarsnitt på kort tid mot Växjö lasarett. För bara några dagar sedan anmälde en kvinna från Ryssby kommun att hon blivit förlöst med kejsarsnitt- utan bedövning.

– Jag vet faktiskt inte hur det här har kunnat hända, vi har ju klara riktlinjer för hur vi ska kontrollera att bedövningen har tagit. Jag tycker också det är jättetråkigt, så ska det inte vara.

Finns det en risk att man missar bedövning?

– Jag tycker inte man ska vara orolig. Det här som inträffat är ovanligt. Vi har 350 operationer om året och två patienter har upplevt obehag. Vi kommer se till att man får den smärtlindling man behöver.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".