Maja Södergren Foto: Lena Pettersson/SR
Tolg

Samåkning via sms

Att bussförbindelserna är dåliga på landet är ett vanligt klagomål. I Tolg, tre mil utanför Växjö, ledde diskussionerna till att ett SMS-baserat samåkningsprojekt nu ligger i startgroparna.

Med hjälp av mobiltelefon eller dator ska resenärerna enkelt kunna skapa kontakt mellan de som vill åka och de som kör vissa sträckor. Förarna kommer dessutom att få en ersättning för att de tar med sig passagerare.

– De flesta kör samma stäcka in till stan varje dag och i den ena bilen efter den andra sitter bara en person. Samtidigt finns det ju en hel del som vill samåka men det är jättekrångligt för då måste man ringa och chansa på vilka som kör och ungefär när det passar. Det är för krångligt för att det ska fungera med fler än med närmaste grannen, säger Maja Söderberg som är projektledare.

Tanken är att med hjälp av mobiltelefon eller dator kunna samordna flera och på så sätt organisera en samåkning.

– Om man ska åka kan man då skriva in att jag vill åka på tisdag klockan tre. Så får man upp en lista vilka som kör ungefär den tiden och så kan man välja vem man vill åka med. Omvänt kan man enkelt lägga upp via mobil eller dator att jag ska köra de här dagarna vid dessa tider, säger Maja Söderberg.

Tekniken kan ha många olika användningsområden. I en helt annan del av världen, nämligen i Nepals huvudstad Kathmandu, håller en välgörenhetsorganisation på att utveckla tekniken för att använda som ett journalsystem. Här i Sverige har Länsstyrelsen och Leader Linné just beviljat 260 000 kronor i EU-bidrag för att utveckla systemet. Nu väntar möten med tolgborna för att det ska bli så bra som möjligt:

– Man ska besluta om vilka sträckor man ska kunna samåka, vilka upphämtningsplaster, hur man gör med ersättning till dem som kör och alla andra detaljer som man behöver komma överens om, säger Maja Söderberg.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista