1 av 2
Emellie Blomqvist vet att några dagar kommer förbli outnyttjade. Foto: Malin Ulfhager/SR
2 av 2
"Vi tar ut alla dagar" säger Malin Koefoed. Foto: Malin Ulfhager/SR

Föräldrar låter dagar brinna inne

Statistik från försäkringskassan visar att allt fler föräldrar i länet låter bli att ta ut alla sina föräldradagar.

– Tyvärr så är det så, vi kan inte ta ut dem. Det har att göra med ekonomin, han tjänar mycket mer än vad jag gör, säger tvåbarnsmamman Emelie Blomqvist som redan vet att hon och hennes man inte kommer att nyttja alla dagarna.

Det är de sextio dagar som måste tas ut av pappan som kommer att frysa inne i Emelie Blomqvists fall.

– Man har lån, man har hus och man kan inte ändra på det sådär enkelt, förklarat Emelie Blomqvist.

I Kronobergs län har antalet frysta föräldradagar ökat med en tredjedel sedan 2006. 2009 var det i snitt 50 dagar per barn som inte utnyttjades. 25 av dem var dagar där föräldern får den högre typen av ersättning. De övriga 25 var dagar där man bara får 180 kronor per dag.

Niklas Löfgren på Försäkringskassan tror inte att anledningen är pengarna, snarare att det handlar om ren glömska och slarv.

Tycker olika

Malin Koefoed är ute på stan i Växjö med sin dotter Moa. Hon och hennes man tänker definitivt ta vara på alla föräldradagar. Och hon tror att en orsak till att inte alla dagar tas ut kan vara att det inte gillas av arbetsgivare när man är ledig en längre tid.

– Sen tror jag faktiskt också att många tycker att de förlorar mycket i lön och de tycker att lönen är viktigare än tiden man har med sina barn.

Emelie Blomqvist berättar att hon gärna skulle vilja ta ut alla föräldradagar, men för att det skulle fungera måste omkostnaderna sänkas.

– Hade det sänkt så visst, då hade man kunnat göra det. Eller om man hade vunnit på lotto! Men det är ekonomin som styr, så är det bara, säger hon.

– Vi tycker att det är så lite pengar man förlorar. Man vinner mer tid med barnen, säger Malin Koefoed.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista