Räkna inte med jobb efter universitetsutbildningen. Foto:Lena Gustavsson/SR
Växjö

Svårt att få jobb trots studier

Fyra av tio nyutexaminerade studenter har inte fått jobb inom det de är utbildade till, sju till tolv månader efter examen. Detta enligt en rapport som arbetgivarorganisationen Svensk Näringsliv tagit fram.

Svensk Näringsliv kallar det för resursslöseri men Linneuniversitetets prorektor är av en annan åsikt.

– Vi har ett bredare uppdrag än att just passa näringslivets behov. Vi ska ge våra studenter en generell kunskap så att man också kan jobba med det som är närliggande, säger Lena Fritzen.

– Om du till exempel utbildar dig till socionom så kanske det inte just då finns arbete som socialsekreterare men du har en bred kunskap som kan användas inom andra områden.

Svenskt Näringsliv vill att de resurser som högskolor och universitet får, ska styras av hur många studenter som får jobb inom sin bransch efter sina studier.

Lena Fritzen, prorektor på Linneuniversitetet är inte oroad över siffrorna i rapporten och säger att de flesta faktiskt får jobb efter studierna. Hon menar att läroverken inte ska vara så trendkänsliga som Svensk Närinsliv vill.

– Vi ska i möjligaste mån följa utveckling och trender men vi måste ha ett bredare uppdrag än att precis anpassa för stunden. Vi vet att det förändras hela tiden, behovet av en civiliekonom är otroligt stort ena året och fem år senare så är det ett väldigt mättat behovs. Så där måste vi, på något vis, hålla någon forma av riktning i vårt arbete.

Jaqueline Balcer Bednarska
jaqueline.balcer-bednarska@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista