Kvinnan hoppas att inga fler gravida ska drabbas. Foto: Hasse Holmgren/Scanpix
Växjö

Kräver att rutinerna ses över

Växjö lasarett måste se över sina rutiner kring kejsarsnitt. Det kräver nu en av de två kvinnor som på kort tid anmält att bedövningen inte fungerade när dom genomgick operationen.

- Sådant här får aldrig inträffa. En kvinna som lägger sig på operationsbordet inför ett kejsarsnitt ska ju vara helt säker.

Det säger en av de kvinnor som på kort tid anmält till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att deras bedövning inte fungerade när de genomgick kejsarsnitt på Växjö lasarett.

Kvinnan, som kommer från Växjö kommun, uppger att hon genomgick sitt kejsarsnitt år sent år 2007. Hon berättar att hon upptäckte att hennes lokalbedövning inte fungerade, när läkarna påbörjade sitt ingrepp.

- Det var fruktansvärt, man ligger ju fastspänd på det där bordet, och jag började skrika febrilt genom luftmasken att de skulle stoppa, då jag kände hur de skar i mig.

Trots hennes skrik uppger kvinnan att hon inte blev nedsövd förrän flera minuter senare- efter att hennes man lyckats få läkarna att avbryta. Nu har hon anmält händelsen till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd- efter att hon fått reda på att även en kvinna från Ryssby anmält liknande omständigheter under ett kejsarsnitt i Växjö.

Vill inte ändra rutiner
Men trots de två anmälningarna menar verksamhetschefen vid kvinnokliniken i Växjö, Nils Fryklund, att han inte ser någon anledning till ändrade rutiner.

Tidigare i veckan uppgav Nils Fryklund i nyheterna att han inte visste hur det här kunnat inträffa, då de redan nu har klara riktlinjer för hur bedövningen vid kejsarsnitt ska fungera, och att det som hänt är mycket ovanligt statistiskt sett.

Men den drabbade kvinnan hoppas nu att hennes anmälan ska leda till en översyn av rutinerna kring kejsarsnitt på lasarettet i Växjö.

- Hade de bara hört mig hade det här inte hänt. De skulle ha sövt mig direkt. Varför tog det så lång tid, frågar sig kvinnan.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista