Snart försvinner skylten. Foto: Lars-Peter Hielle/SR

Okej med mobil på sjukhusen

Snart upphör mobiltelefonförbudet på landstingets alla avdelningar i Kronoberg. Speciellt kommer förändringen att märkas på lasaretten i både Ljungby och Växjö, där det om två veckor kommer vara tillåtet att prata i mobiltelefon.

– Vi hoppas ju att detta ska underlätta för patienter och besökare, att de kan använda sin mobil till exempel när de ligger inne. Men samtidigt kommer vi att fortsätta att värna om patientsäkerheten, säger Marthina Mölstad som jobbar på Landstingets informationsavdelningen i Kronoberg.

Den största delen av sjukhusen kommer alltså att vara mobiltillåtna men operations-, intensivvårds och förlossningsavdelningen är några undantag där mobiltelefonförbudet fortfarande gäller. Och även om det innebär att det blir speciella zoner med mobilförbud, tror Marthina Mölstad inte att det kommer bli rörigt, snarare tvärtom.

– Nej, vi kommer ju att ha skyltar där det tydligt visar att det är en förbudszon. Det tror jag inte blir rörigt, jag tror till och med att det kan bli tydligareför besökarna att veta vart det inte är lämpligt att använda mobiltelefon, förklarar hon.

Har totalförbudet mot mobiltelefoner varit en onödig säkerhetsåtgärd tidigare då?

– Det är mycket som har hänt, den medicintekniska utvecklingen har gått framåt och utrustningen har blivit mindre känslig och så vidare. Och precis som många andra landsting så har vi också gjort en genomgripande analys som visar att vi kan öppna upp, säger Marthina Mölstad som jobbar på Landstingets informationsavdelningen i Kronoberg.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista