Butikerna ger tummen ner åt nya kassaregistren. Foto: Scanpix

Få fördelar med nya kassalagen

Den nya kassaregisterlagen som trädde i kraft vid årsskiftet har inneburit en dyr investering och inte några direkta fördelar. Det hävdar man från många små butiker.

– Det ger inte några direkta fördelar för oss utan känns mest som en kostnad. Vi hade ett bra system redan förut. Totalt går det nya kassaregistret på en 15 000 - 16 000 kronor. Det är många klippningar! säger Frida Bengtsson som arbetar på frisersalongen Wo-men i Växjö.

Enligt den nya lagen från årsskiftet måste den som säljer varor eller tjänster för 170 000 kronor eller mer, skaffa det nya kassaregistret. Ett godkänt kassaregister med en certifierad kontrollenhet - den så kallade svarta lådan - ska göra det mycket svårare att fuska med kassan för att komma undan skatt. Kontroller som Skatteverket gjorde under 2006 till och med 2008 av drygt 1000 restauranger i landet ledde till till höjningar av skatter och avgifter på drygt 1 miljard.

De nya kassaregistren är på många håll försenade, och Frida Bengtsson och hennes kollegor har nyss fått det levererat. Och även om det varit dyrt tycker Frida Bengtsson att det övergripande syftet med kassaregisterlagen är bra.

– Det är jättebra att de försöker hålla koll. Vi som är ärliga känner att det är jättetråkigt när folk står hemma och klipper för en hundralapp.

– Men jag undrar om det funkar i längden ändå. Det finns säkert sätt om man vill fuska och inte vara ärlig, säger Frida Bengtsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".