Växjö

"Inte allvarligt nog för lex Maria"

Växjö lasarett anmälde aldrig sig själva enligt lex Maria efter händelserna med de två kvinnorna som fick otillräcklig bedövning i och med att de förlöstes med kejsarsnitt på Växjö lasarett. Men Styrbjörn Östberg, medicinsk rådgivare på Landstinget Kronoberg, ser inget konstigt i det.

– Man har i verksamheten inte bedömt att händelserna är av den allvarlighetsgraden att man gått vidare med dem, säger han.

Händelser där en patient drabbats av en allvarlig skada eller utsatts för allvarliga risker i hälso- och sjukvården ska anmälas till Socialstyrelsen av vårdgivaren. Det är denna regel som kallas lex Maria.

Som Sveriges Radio Kronoberg rapporterat tidiggare i veckan, har två kvinnor från länet på kort tid nu anmält Växjö lasarett till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. En av kvinnorna beskriver hur hon skrek av smärta när kejsarsnittet påbörjades och att hon fick vänta i fem minuter innan hon sövdes.

Men enligt Socialstyrelsen lämnade aldrig lasarettet in någon anmälan. Om det borde ha gjorts vill inte Styrbjörn Östberg spekulera i.

– Det kan jag inte svara på utan att ha utrett ärendena. Nu kommer det ju utredas av ansvarsnämnden och då får vi se hur de bedömer det, säger Styrbjörn Östberg.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se