Eldar man för kraftigt finns en risk att elden sprider sig. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Alvesta/Växjö

Risk för bränder efter kylig vinter

Det är stor risk för att bostäder börjar brinna efter att man eldat för kraftigt när det varit riktigt kallt, som i vinter. Just nu pågår kontroller av eldstäder som finns i bostäder runt om i Kronoberg. Syftet är att se om de uppfyller kraven när det gäller brandskydd.

Härnäst är det cirka 1 800 olika eldstäder på Teleborg i Växjö som ska kontrolleras.

– Vi tittar så att skorstenen är hel både på utsidan och insidan, att det inte finns några sprickor och hål och sådant, säger Per-Olof Persson, verksamhetschef på Växjö och Alvesta sotningsdistrikt som utför en del av kontrollerna i länet.

Sedan några år tillbaka måste alla som har en eldstad kontrollera den med jämna mellanrum. Den vanliga sotningen räcker inte utan här handlar det om en ordentlig brandskyddskontroll. Den som eldar mycket måste göra en sådan varannat år. Förra året gjordes 470 000 kontroller i landet och i 13 000 fall hittade kontrollanterna allvarliga fel som var tvugna att åtgärdas. Och vid en kontroll i Alvesta kommun nyligen var till och med kontrollanternas förtjänst att huset inte brann ner.

– Det pyrde lite på vinden när brandskyddskontrollanten kom upp, och det här huset hade brunnit inom några dagar om vi inte hade hittat den här skadan, säger Per-Olof Persson.

I och med kylan i vinter är det många som stödeldat hemma i sina kaminer och öppna spisar. Och det har också lett till fler soteldar än vanligt, alltså bränder i skorstenar. Brandskyddskontrollanterna har också märkt att många eldar mer än vad deras kaminer tål och mer än vad de får elda, något som kan få konsekvenser.

– Det innebär att eldstäder och rökkanaler får en ganska hög belastning efter den här vintern och det ökar ju risken för soteld i fastigheten.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".