Stoppar barnmat efter mögellarm

Barnmatstillverkaren Semper stoppar leveranserna av mjölkfri gröt och välling och återkallar dessutom det som finns ute i butikerna. Orsaken är misstankar om att det finns högre halter än tillåtet av ett mögel i produkterna.

Giftet kan finnas i livsmedel men i små mängder. Det är först när det är mycket som det kan vara skadligt. Det får finnas en väldigt låg halt med giftet Aflatoxin men gränsen får inte överskridas enligt EU-regler.

– Företagets egna analyser har visat på en otillåten hög halt av mögel i mjölkfri välling och gröt, säger Malin Westling, informationschef på Semper.

- Givetvis är det inte okej, vi vill inte att produkten ska se ut så och därför måste vi se över våra analysmetoder för att se om vi behöver ändra någonting, säger Malin Westling.

Det var efter ett tips om att det kunde finnas högre halter av möglet än vad som är tillåtet i barnmat som Semper beslutade sig för att göra egna tester. Då hade delar av partiet redan sålts i butiker, bland annat i Dalarna.  

Analyserna hittills visar på olika svar. Ett där gröten och vällingen innehåller den halt av möglet som är tillåten, medan en annan visar på för hög halt.

- Vi har svar som säger att halterna är okej och svar som säger att halterna inte är okej, därför tar vi det säkra före det osäkra, säger Malin Westling.

För säkerhets skull återkallar nu företaget partiet gröt och välling från både butiker och lager.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se