1 av 2
Agne Follin har varit engagerad i Drivkraftens chopper sedan 2007. Foto: Anna Johansson/SR
2 av 2
Agnes stora intresse för motorcyklar gjorde att han engagerade sig i insamlingen. Foto: Anna Johansson/SR
Ljungby

Auktion av värsting-MC ger pengar till cancerforskning

Sedan 2007 har det pågått en annorlunda insamling till Cancerfonden. En grupp cancersjuka har samlat in pengar till att bygga en värstingmotorcykel som ska auktioneras ut. Att se motorcykeln växa fram har varit en drivkraft att överleva för sponsorjägaren Agne Follin från Ljungby.

– Det har ju hållt mig vid liv. Jag kände att jag måste överleva det här, så det har varit en gnista, en drivkraft för mig, berättar Agne Follin som sedan 2005 har varit sjuk i cancer, bland annat i bukspottskörteln och i levern.

Drivkraftens chopper är namnet på projektet som Agne har varit delaktig i sedan 2007. Två duktiga motorcykelbyggare har satt ihop motorcykeln och Agne har varit en av dem som har jagat sponsorer.

En hemlig Harley
Exakt hur motorcykeln ser ut är hemligt fram till påsk då den visas upp på Elmia i Jönköping. Men den har en motor på 1 755 kubik, den har 115 hästkrafter och självklart är det en Harley Davidsson.

– Den är verkligen jättefin, säger Agne som själv gärna hade köpt den om han hade haft tillräckligt mycket pengar.

Kämpat länge mot cancern
De senaste åren har varit tuffa för Agne med operationer och cellgiftsbehandlingar som har gjort honom svag och orkeslös men nu har gnistan och konditionen börjat återvända. Efter den senaste operationen i somras, då läkarna tog bort en tredjedel av levern, mår han nu bättre och hoppas på att den kommande röntgenundersökningen ska ge positiva svar.

Förutom att bli frisk hoppas nu Agne på att auktionen av motorcykeln ska ge minst 300 000 kronor. Troligen kommer auktionen att få en blänkare i tv i samband med Cancerfondens samarbete med Gert Fylking och Robert Aschberg i Mustaschkampen.

– Det är mitt tack till cancerforskningen och sjukvården. De har lagt ner jättemycket resurser på att få mig frisk och därför känns det jättebra att kunna ge tillbaka lite, säger Agne Follin om sitt engagemang.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".