Anna Tenje anser att gamla riksdagsledamöter själva klarar av att skaffa jobb. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska

Tenje: "Vi behöver ingen gräddfil"

Riksdagsledamoten Anna Tenje (M) från länet, kritiserar nu beslutet att riksdagsledamöter som avslutar sitt uppdrag får tillgång till specialupphandlade jobbcoacher för att hitta ett nytt jobb. Därmed går hon emot flera av sina partikamrater.

Enligt Tenje kommer införandet av jobbcoacher bara spä på politikerföraktet.

– Vi ska inte behöva någon gräddfil, säger Anna Tenje, som troligen själv kommer att lämna riksdagen till hösten.

Varje ledamot som slutar sitt uppdrag, kommer ha rätt till speciella jobbcoachtjänster för 50 000 tusen kronor, det har Riksdagsstyrelsen beslutat.

Om en riksdagsledamot snabbt får ett nytt jobb efter avslutat uppdrag, behöver inte staten betala ut hela den inkomstgaranti som ledamoten annars har rätt till. På så vis hoppas Riksdagstyrelsen få ner den totala summan för vad före detta riksdagledamöter kostar.

– Att minska kostanderna tycker jag är jätteviktigt. Däremot tycker jag att man ska göra det genom att trappa av inkomstgarantin snabbare istället. Det kanske har varit för bra tidigare, säger Anna Tenje.

Jaqueline Balcer Bednarska
jaqueline.balcer-bednarska@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".