Landstinget gör om sin organisation. Foto: Jens Pehrson/SR
Landstinget

Politiska utskott skrotas

Landstinget håller på och tar fram en helt ny politisk organisation. Tre av de fyra politiska utskotten som infördes 2003 skrotas och tre helt nya beredningar införs.

– Vi gör det för att bättre motsvara det förtroende vi har fått av väljarna att ha en effektiv organisation som vänder sig mer till medborgarna, säger ordförande i landstingets organisationsutskott Rolf Sällryd (KD).

Utskotten har kritiserats för att inte ha åstadkommit så mycket, är det så att de varit en flopp?

– Nej, det vill jag inte säga. Inåt i organisationen har de ändå gjort en hel del, men vi tror att den nya organisationen kommer att ta tillvara möjligheterna bättre.

Om förslaget till ny politisk organisation går igenom försvinner Barn- och ungdomsutskottet, Vuxenutskottet och Äldreutskottet. Bara Folkhälsoutskottet får vara kvar. Istället införs tre nya beredningar med runt 40 ledamöter. Samverkansberedningen ska jobba med att öka samarbetet mellan landstinget och kommunerna, Hälso- och sjukvårdsberedningen får ansvar för den långsiktiga utvecklingen av vården och Forsknings- och utvecklingsberedningen ska stå för analyser och öka kontakterna med universitetet. Fyra miljoner om året kostar dagens fyra politiska utskott, och den nya organisationen ska inte bli dyrare, enligt Rolf Sällryd.

– Det blir fler ledamöter men vi gör besparingar på andra sätt, så vår ambition är att det ska kosta ungefär detsamma.

Enligt Rolf Sällryd är det politisk enighet om förslaget och beslut fattas vid landstingsfullmäktiges möte i april eller juni. Men frågan är om invånarna i Kronoberg kommer att märka någon skillnad?

– Ja, jag hoppas de ska märka det som är vår ambition, att det blir en effektivare organisation.

 Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista