Nilsson (C) röstar mot sin övertygelse

Karin Nilsson (C), riksdagsledamot från länet kommer att rösta ja till förslaget om att nya kärnkraftsreaktorer ska kunna byggas i Sverige. Detta trots att hon är emot kärnkraft.

– Energiöverenskommelsen mellan allianspartierna måste man se som en stor paketlösning. Och i den måste man ta och ge. Eftersom Centerparitet är emot kärnkraften, så har vi istället fått ett guldläge att få igenom det vi vill åstadkomma, säger Karin Nilsson.

Propositionen om kärnkraften kommer enligt TT att presenteras nästa vecka. Förslaget innebär att de nuvarande tio reaktorerna ska kunna ersättas med nya - och att ett tak om högst tio reaktorer sätts. Samtidigt är frågan kontroversiell inom Centerpartiet. När beslutet ska klubbas i riksdagen i mitten av juni, räcker det att fyra riksdagsledamöter sviker regeringens linje för att förslaget ska falla. Två centerpartister och den moderate avhopparen Göran Thingwall har redan sagt att de tänker rösta nej.

– Jag tycker det är synd att de har deklarerat att rösta nej, jag tycker de argument som kommit fram i förhandlingen är bra och jag känner mig trygga med dem, säger Karin Nilsson.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se