Peder Mars-Höijer, Elisatbet Bauge och Annica Bång försökte reda ut vilka regler som egentligen gäller för användningen av dubbdäck. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/SR

Förvirring om nya dubbdäckslagen

Tiden för hur länge dubbdäck för användas förkortas från och med i år. Men när till och med myndigheterna ger olika bud om den nya ordningen är det svårt att veta vad som gäller.

Från och med i år är det bara tillåtet att använda dubbdäck från den 1 oktober till den 15 april om det inte råder vinterväglag. Därmed förkortas perioden det är tillåtet att köra med dubbdäck. Enligt transportstyrelsen har de nya reglerna uppkommit för att minska slitaget på vägarna och därmed minska miljöpåverkan.

Alla myndigheterna har ännu inte fått den nya reglerna. Medborgarna får olika bud beroende på om de vänder sig till transportstyrelsen, vägverket eller polisen. Elisabet Bauge arbetar inom hemtjänsten och ansvarar för tolv av deras bilar. När hon fick höra talas om de nya reglerna ringde hon till polisen för att få mer information.

– Jag kollade om de visste att datumet var ändrat och det visste de inte. Jag var orolig för böter om vi kör efter den 15:de med dubbdäck.

På bilverkstaden dit Elisabet Bauge vände sig jobbar Peder Mads Höijer.

- Det har blivit lite förrvirring om den nya dubbdäckslagen.

Men nu vet ni vad som gäller?

– Nu vet vi vad som gäller, det är den 15:de april. Så länge får du köra med dubbdäcken om det inte är vinterväglag.

Jaqueline Balcer Bednarska
Jaqueline.Balcer-bednarska@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".