1 av 2
IV 08 i svarta dräkter tackar motståndarna IBK Göteborg. Foto: Anna Johansson/SR
2 av 2
Helena Lindgren, Evelina Dahlfors Robertsson och Stina Svensson i IV 08 var med när med begav sig i Elitserien. Foto: Anna Johansson/SR
Innebandy

IV 08 mot högre höjder

Sedan Ingelstad trillade ur Elitserien 2006 har de harvat i division 1 och division 2, sedan 2008 under namnet Ingelstad/Växjö 08. Nu vill laget tillbaka till innebandyns finrum och tog idag det första klivet genom att vinna den första kvalmatchen till division 1 med 6-1 över IBK Göteborg.

– Vi ska vinna kvalet och spela i division 1 nästa år, säger dagens tremålsskytt Helena Lindgren bestämt

Ja, vissa saker är sig lika. Skyttedrottningen Helena Lindgren har inte abdikerat än. Och trojkan Helena Lindgren, Stina Svensson och Evelina Dahlfors Robertsson har kamperat ihop i åtta år, genom Elitserien, division 1 och division 2.

– Jag kan ju vakna i sömnen och slå en passning till dem. Man behöver inte tänka. Vi hittar varandra jämnt, konstaterar Evelina Dahlfors Robertsson.

Vet ej om de ska spela kvar
Att IV 08:s mest rutinerade spelare kommer att fortsätta spela ihop nästa säsong är däremot osannolikt, oavsett om laget går upp i ettan eller inte. 34-åriga Evelina Dahlfors Robertsson säger att hon är 99 procent säker på att hon lägger av, 29-åriga Helena Lindgren måste fundera på om hon kan fortsätta kombinera innebandyn och sitt jobb och 26-åriga Stina Svensson bestämmer sig efter den sista kvalmatchen. De känner sig lite gamla, säger de.

Åldern märktes dock inte av i den första kvalmatchen mot unga IBK Göteborg. När nästan 18 minuter hade gått av den sista perioden ledde IV 08 bara med 2-1 men då kom islossningen. På drygt en och en halv minut gjorde hemmalaget fyra mål och vann med 6-1.

Upp till bevis om en vecka
Elitserien 2006 och sedan dess har åkt rutschkana genom seriesystemet beror på en stor spelaromsättning. Många har slutat och det tar tid att slussa in nya. Men nu hoppas IV 08 på att åtminstone ta klivet upp i ettan och att Växjö inom fyra-fem år har ett lag i Elitserien.

Upp till bevis blir det i alla fall nästa söndag. Då väntar Tvååker i den sista och avgörande kvalmatchen mot division 1.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista