1 av 2
240 anställda på Ikeas lager i Älmhult berörs av strejkvarslet. Foto: Lena Pettersson/SR
2 av 2
Lars-Anders Häggström, förbundsordförande i Handels säger att Svenskt Näringsliv blockerar den fria förhandlingsrätten. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Sverige/Älmhult

Handels strejkvarslar

Uppdaterad kl 14:39

Fackförbundet Handels går nu ut och varslar om strejk. Varslet läggs natten till skärtorsdagen den 1 april och omfattar 5 000 anställda i landet på 79 arbetsplatser. Ikeas lager i Älmhult är en av de arbetsplatser som planeras att tas ut i strejk.


Det är 240 personer på Ikeas lager i Älmhult som berörs av strejkvarslet. Däremot berörs inte Ikeas butik i Älmhult.

Ann Johansson är klubbordförande på Ikea i Älmhult och hon tycker att arbetsgivaren, Svensk Handel, hittills har agerat konstigt.

– Det är en konstig situation. Vi har inte fått några bud alls från arbetsgivaren. Det känns som vi har suttit i onödan men vi har ändå försökt, säger Ann Johansson.

Bland de varslade företagen finns H & M, Kapp-Ahl, Lindex, Ikea, Ica, Willys, Åhléns och Hemköp. Även matkedjan Citygross, byggvaruhuskedjan Bauhaus och sportkedjan Stadium finns med på listan över företag som varslas.

De Ikeabutiker som drabbas av varslet ligger i Valbo och Linköping. För H & M:s del handlar det om butiker i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Södertälje.

Syftet med strejkvarslet är enligt Handels att sätta press på arbetsgivarna för att komma vidare i förhandlingarna som idag går in på sjunde veckan.

Handels har krävt en löneökning för heltidsanställda på minst 745 kronor per månad för butiksanställda och minst 620 kronor för lageranställda.

Vid en presskonferens i dag sa Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström att han anser att Svensknt Näringsliv sätter stopp för hela förhandlingsprocessen och blockerar den fria förhandlingsrätten.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista