Einar Håkansson (C) vill att Växjö kommun ska ta sitt ansvar för att rädda banken i Braås. Foto: Jan-Eric Henriksson/Scanpix
Braås

Centern vill att kommunen ska rädda banken i Braås

För två veckor sedan kom beskedet att Swedbank lägger ner sitt kontor i Braås. Därmed försvinner den sista kvarlevande banken på orten. Nu kräver Einar Håkansson, ordförande i Centerpartiets lokalavdelning i Braås, att Växjö kommun ska ta sitt ansvar.

– Det är ju inte ett rent kommunalt ärende, men vi ber om hjälp för att försöka rädda det som räddas kan, säger Einar Håkansson.

Förr om åren fanns det tre banker i Braås, men nu finns där snart ingen alls. Och i ett samhälle med sjuttio-åttio olika företag så behövs det verkligen en bank, menar Einar Håkansson. Både för kontanthanteringens, och informationens skull.

– Allting blir ju mycket besvärligare, och när det blir besvärligare så är ju frågan om det finns någon som vill satsa. Och är det någonting som man behöver framöver så är det ju verkligen folk som vill satsa och visa ett engagemang för bygden, och det blir ju betydligt svårare när man inte har någon tillgång till en bank.

Hur ska Växjö kommun kunna ta ansvar för bankerna då?

– Den frågan är ju som både du och jag förstår inte helt enkel, men vi vill lyfta upp frågan på så många bord som möjligt så att alla kan försöka dra sitt strå till stacken. Och att man kanske skulle kunna knyta ihop ett koncept som skulle kunna fungera för Braås.

Är det verkligen någonting som kommunen ska syssla med?

– Alltså, vem ska då göra det?

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".