Den som vill slippa deklarera på papper kan redan idag deklarera på internet. Foto: Stefan Gustavsson/SvD/Scanpix

Deklarationstider på nätet

I dag, den 23 mars, öppnar e-deklarationen på internet. Den som har e-legitimation kan se och göra sin deklaration på internet redan nu och kanske få skatteåterbäringen före midsommar.

– Vi hoppas att så många som möjligt deklarerar på nätet. Det är en trend med stigande antal som gör det, säger Ingemar Hansson, generaldirektör för Skatteverket, vid en pressträff.

För närvarande är 7,4 miljoner deklarationer på väg ut. Senast den 15 april ska alla svenskar ha fått sin deklaration.

Årets nyhet är att över en halv miljon svenskar har utnyttjat avdraget för rot- och hushållstjänster. För de flesta står uppgifterna om avdragen redan förtryckta i deklarationen.

– Det är en helt annan volym i år, säger Ingemar Hansson.

I år gör Skatteverket extrakontroller av bland annat avdrag för resor till och från arbetet och försäljning av aktier och bostäder.

– Det här är områden där vi vet att det blir ganska mycket fel, säger Ingemar Hansson.

Sista dagen att deklarera via post, sms, telefon eller internet är den 3 maj.

Den som deklarerar via internet, sms eller telefon och som har anmält vilket bankkonto som skatteåterbäringen ska sättas in på kan få sin den före midsommar.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista