1 av 2
Fårbonden Lars-Göran Persson med ett av sina svarta lamm. Foto: Tomas Lindberg/SR
2 av 2
Till påsk är det lamm av den här storleken som slaktas för att läggas upp på tallrikarna. Foto: Tomas Lindberg/SR
Ernatorp

Farligt för lamm att leva ute

Ska lammen som föds i december vara inne eller ute under vintern? Det är en fråga som har diskuterats mycket den senaste veckan då många reagerat på att lamm lever hela sitt liv, från december fram till slakten i påsk, inomhus. Men fårbonden Lars-Göran Persson från Ernatorp norr om Växjö anser inte att tackor ska vara utomhus när de ska föda.

– Det var mycket mer djurplågeri förr när de kunde frysa ihjäl och det fanns rävar och vildsvin. Då har de det bättre inne, säger Lars-Göran Person.

Lammen behöver människans skydd både mot kyla och rovdjur en till till två månader efter födseln menar Lars-Göran Persson.

Men det är framförallt vi födelseögonblicket som lammen är som mest utsatta. Kråkor och korpar sitter bara och väntar.

– Så fort lammet sticker ut huvudet kommer de och hackar ut ögonen.

Att en del lamm som är födda i december tvingas leva hela sitt korta liv inomhus ända fram till slakten före påsk har kritiserats i flera radioreportage. Lars Göran Person föder inte upp lamm under vintern. Han slaktar sina lamm till hösten men tycker ända att vinteruppfödningen är bra för fårnäringen, för det ger under året ett jämnare flöde av färskt lammkött till butikerna.

– Det har även jag nytta av. Innan fick man frysa in mycket och det fick man sämre betalt för.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista