Älmhults kommuns plan över Haganäsområdet är ute på samråd fram till och med torsdag. Källa: Älmhults kommun
Älmhult

Kampen om Haganäs

Rädda Haganäsområdet i Älmhult! Det vill Naturskyddsföreningens Linnékrets och länsförbund. I en skrivelse till kommunen vill föreningen att större hänsyn tas till grönområdet Haganässkogen vid planeringen av Haganäsleden och det nya handelsområdet.

– Det handlar om att lyfta blicken och se hur man kan få med de tätortsnära grönområdena i planeringen. Det är svårt att sätta en prislapp på naturvärden, men det finns ett ekonomiskt värde av de tätortsnära grönområdena eftersom man vet att de är hälsofrämjande. Så på sikt är det en samhällsekonomisk nytta med grönområden nära städer och samhällen, säger Ulla Rundlöf i Naturskyddsföreningen.

I Haganäsområdet finns enligt föreningen flera värdefulla naturområden, bland annat ett lövskogsområde. Området används flitigt som strövområde av de boende i området och som utbildningsplats av skolor och förskolor.

Naturskyddsföreningen tycker att man borde gått tillväga på ett annat sätt när Haganäsleden planerades.

– Man borde först analysera transportbehovet, sedan försöka använda befintliga vägar och först i sista hand bygga nytt, säger Ulla Rundlöf.

Ett principbeslut finns redan om att bygga Haganäsleden och för det nya handelsområdet finns en avsiktsförklaring, men Ulla Rundlöf räknar ändå med att kunna få gehör för föreningens åsikter när det på torsdag kväll är samråd med Vägverket och kommunen.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista