Det parti som för bra jobbpolitik vinner smålänningens röst. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Småland

Jobben viktigaste valfrågan

Den absolut viktigaste frågan i valet för smålänningarna är sysselsättningen. Det visar en ny undersökning. 

Sveriges Radio har låtit Sifo genomföra en undersökning om vilka valfrågor som är viktigast och vilket förtroende man har för olika partier i olika frågor. Och i Småland är den absolut viktigaste frågan sysselsättningen men många tycker också att sjukvård, skola, pensioner och äldrevård är viktigt.

Däremot anser smålänningarna inte att klimatet är en speciellt viktig valfråga. Man är inte heller speciellt intresserad av invandring och flyktingpolitik eller familjepolitik. Inte heller jordbrukspolitiken engagerar i någon högre grad.

Förtroende för olika partier varierar stort beroende på vilken fråga det gäller. Vad gäller sysselsättning är det Moderaterna som har högst förtroende. Som nummer två, men en bra bit efter, kommer Socialdemokraterna. Vad gäller skolfrågor har Folkpartiet högt förtroende, medan Socialdemokraterna har absolut högst förtroende i sjukvårds- och äldrefrågor.

Men osäkerheten är stor bland väljarna. Omkring hälften av de tillfrågade säger att de är osäkra, eller inte vet, vilket parti de har störst förtroende för.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".