Avgaser är en av anledningarna till varför luftföroreningarna ökar. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Kronoberg

Föroreningar förkortar livet

Luftföroreningarna i Kronobergs län förkortar livet med i genomsnitt tio månader för de som bor i stan och med sju månader för de som bor på landsbygden. Det visar en undersökning som Maria Albin på Arbets- och miljömedicin i Lund genomfört.

– När det gäller de yttre faktorerna som är viktiga för folkhälsan, så är det luftföroreningarna, framför allt från vägtrafiken, säger Maria Albin.

I den regionala miljö och hälsorapporten från Skåne, Blekinge, Halland och Kronobergs län trycker man på att trafikmiljöproblemen nu ökar med mera buller från trafiken, mer avgaser och en ökande mängd hälsofarliga partiklar som sprids från trafiken ut i luften.

– Vad gäller trafikströmmarna så går det bakåt, och vi väntar oss en tjugoprocentig ökning av trafikarbetet framöver.

Nästan 17 procent av dem som deltog i undersökningen och svarade på frågor, sa att de var besvärade av bilavgaser i nära anslutningen till sina bostäder.

– Trafiken får ju en särskilt betydelse för de som bor i tätorterna, dels har man bullret och sedan får man också en instängningseffekt, säger Maria Albin.

Just nu förtätas Växjö och andra städer. Hus byggs allt närmare varandra och intill bilvägar. Förtätningen gör staden mer energieffektiv, men här bör stadsplanerarna tänka om, anser miljövårdsdirektören Carl Philip Jönsson på Länsstyrelsen. För när staden förtätas ökar bullret från trafiken och luften försämras. Men känner inte stadsplanerarna redan till de här negativa effekterna?

– Jo, det klart man borde men samtidigt är det ett väldigt tryck från politikerna att vi ska förtäta och bygga i stan, säger Carl Philip Jönsson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".