Kontorslandskap försämrar ljudmiljön. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Kronoberg

Kontorslandskap gissel för hörseln

Om ljudmiljön förbättrades på våra arbetsplatser skulle vi må bättre och prestera mer. Det uppger en stor del av de Kronobergare som svarat på Hörselskadades riksförbunds enkät som presenterades på en konferens i Växjö idag. Problemen med dålig ljudmiljö ökar också därför att allt fler arbetsplatser satsar på kontorslandskap.

– Det man förlorar i ett kontorslandskap är att allt fler samtal störs. Det skapar en irritation, man får svårare att koncentrera sig, blir tröttare och troligtvis påverkar det effektiviteten. Det som var tänkt att bli effektivare blir paradoxalt nog tvärt om, säger Hans Ericsson som är generalsekreterare på Hörselskadades riksförbund.

På den här konferensen där Hörselskadades riksförbund presenterade sin kampanj Befria samtalet, lyfte man också fram skolornas problem. Klassrummen, som idag fungerar som kontorslandskap där eleverna delas upp i olika arbetsgrupper, är inte akustiskt anpassade för den moderna dialogpedagogiken. Klassrummen är byggda för att lärarna ska tala till eleverna, inte med eleverna, säger Hans Ericsson

– De flesta skolor vi har är gamla och den här dialogpedagogiken med eleven i centrum är ganska ny. Så skolorna är absolut inte byggda för att det ska sitta flera grupper som samtalar i ett rum. Utan den är gjord för att läraren ska undervisa och att den lydiga eleven ska lyssna och räcka upp handen.

– 57 procent av lärarna uppger i vår undersökning att de någon gång varje dag inte uppfattar vad eleverna säger på grund av att ljudmiljön är så dålig. Och det är mycket allvarligt, säger Hans Ericsson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista