Många elever på Arabyskolan har huvudvärk efter en dag i skolan. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/SR
Växjö

Elever får huvudvärk av ljudnivån

En av fyra elever på Arabyskolan har ont i huvudet när de kommer hem efter en skoldag. Det visar skolans egen enkät som gjorts bland eleverna. Anledningen tros vara den höga ljudnivån.

Läs mer om ljudmiljö:

– Ibland vissa dagar när man kommer till skolan och man har rätt låg toleransnivå då kan det påverka mig rätt mycket. Då kan jag bli väldigt stressad och okoncentrerad vilket leder till att jag presterar sämre, säger eleven Frida Fransson.

Cherryl Jenkins som går i samma klass är också trött på allt ljud.

– Jag tycker också den är ganska hög ibland. Men man har nästan vant sig vid att det är högt och att man kanske är väldigt trött när man kommer hem.

Tänk dig att det står en dammsugare påslagen i bakgrunden när du försöker jobba. Så ser en vanlig skoldag ut för eleverna på Arabyskolan.

Svårt att göra sig hörd
Olev Norviit på kommunhälsan har genomfört en bullerundersökning på högstadieskolan och där framkommer det att ljudnivån ligger på ungefär 75 decibel.

– Det är inte hörselskadligt utan man kan säga att det krävs ansträngning, dels för att kunna prata och dels för att göra sig hörd, säger Olev Noriit.

Klassrummen är lärarnas ansvar
Men problemen är inte störst på rasterna som man kanske kan tro. Enligt eleverna själva är ljudnivån i klassrummen den som är jobbigast. Det är något som rektorn Judit Beres Lagerqvist menar är lärarnas ansvar.

– Speciellt vad det gäller undervisning och lektion. Det är lärarens ledarskap som ska bidra till att ljudnivån minskar.

Judit Beres Lagerqvist håller med om att ljudnivån är ett problem men säger att det kommer bli bättre arbetsmiljö så snart den pågående renoveringen av skolan är klar.

Jaqueline Balcer Bednarska
jaqueline.balcer-bednarska@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista